Gitarzysci

Angus Young

Angus Young

Angus Young - (ur. 31 marca 1955 w Glasgow) - muzyk rockowy, gitarzysta i współzałożyciel zespołu AC/DC. Przeniósł się wraz z rodziną do Australii gdzie w wieku 15 lat ukończył szkołę. Pod wpływem swojego starszego brata rozwinęły się w nim zainteresowania muzyczne. Wszystko rozpoczęło się kiedy z okazji świąt matka kupiła Angusowi i starszemu bratu - Malcolmowi gitary elektryczne. Angus szukał dla siebie drogi życiowej ćwicząc zawzięcie chwyty i akordy Chucka Berry'ego, naśladując grę gitarzystów The Who, The Rolling Stones, The Yardbirds. Został poproszony przez swojego starszego brata, Malcolma o dołączenie do zespołu. Pasją Angusa jest malowanie krajobrazów. Jego ulubionym typem gitary jest Gibson SG. Podczas koncertów prezentuje swój "duck-walk" ("kaczy chód"), który przejął od Chucka Berry'ego. W jego grze widać duży wpływ bluesa. Nie używywa efektów gitarowych bo jak twierdzi "jedynym doładowaniem do mej gitary jestem ja sam".

Dyskografia AC / DC

1975: High Voltage

1975: T.N.T.

1976: High Voltage

1976: Dirty Deeds Done Dirt Cheap

1977: Let There Be Rock

1978: Powerage

1978: If You Want Blood (You've Got It)

1979: Highway to Hell

1980: Back in Black

1981: For Those About to Rock

1983: Flick of the Switch

1984: '74 Jailbreak

1985: Fly on the Wall

1986: Who Made Who

1988: Blow Up Your Video

1990: The Razor's Edge

1992: Live

1995: Ballbreaker

1997: Bonfire

2000: Stiff Upper Lip

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz ze...

Finscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umozliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dosc ze nie posiadaja prawdziwej gitary, to jeszcze nie musza byc utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach sluzy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji najwieksza liczba gitarzystów grajacych równoczesnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten zostal pobity przez 1572 gitarzystów grajacych na wroclawskim Rynku. Poprzedni rekord nalezal do 1555 gitarzystów amerykanskich.