Gitarzysci

Chuck Berry

Chuck Berry

Chuck Berry - Charles Edward Anderson Berry znany jako Chuck Berry (ur. 18 października 1926 St. Louis) - amerykański muzyk, kompozytor piosenek, wokalista, gitarzysta, indywidualność sceniczna. Jest powszechnie uważany za jednego z najwybitniejszych pionierów rock and rolla. Chuck Berry, zanim został odkryty przez znanego producenta Leonarda Chessa, był mało znanym muzykiem, tworzącym czarną muzykę wywodzącą się z bluesa, a graną w lokalnych klubach w St. Louis. Pierwsza piosenka nagrana dla Chessa w 1955, Maybellene, stała się z miejsca wielkim przebojem, czyniąc Chucka najpopularniejszym śpiewakiem rockandrollowym. Chuck Berry był wielkim rewolucjonistą w ramach swego gatunku, definiując jego brzmienie na całe lata naprzód. Za jego sprawą typowym stał się agresywny rytm, dominująca rola elektrycznej gitary oraz charakterystyczny swobodny sposób zachowania na scenie. W szczególności dźwięk gitary wyróżniał Berrego spośród mu współczesnych. Jego technika gry wzbudzała zdumienie, a on sam otwiera długą listę wielkich gitarzystów rockowych. Był też autorem koncepcji rozpoczynania piosenek przy pomocy intro składającego się z krótkiego riffu granego a cappella na gitarze elektrycznej. Chuck Berry stał się prototypem rockandrollowgo muzyka w Europie. Najbardziej znane grupy brytyjskie z The Beatles i The Rolling Stones na czele, wzorowały na nim swe brzmienie i sceniczny image.

Do największych przebojów Chucka Berry, a zarazem najlepiej znanych standardów rockowych należą: Roll Over Beethoven, Thirty Days, Too Much Monkey Business, Brown Eyed Handsome Man, You Can't Catch Me, School Day, Carol, Back in the U.S.A., Little Queenie, Memphis Tennessee, Johnny B. Goode i Rock and Roll Music.

W 1986 Chuck Berry, jako pierwszy muzyk, został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame a w 1989 do St. Louis Walk of Fame.

Dyskografia

Rock Rock Rock (1957)

One Dozen Berry's (1958)

After School Session (1958)

Berry Is on Top (1959)

Rockin' at the Hops (1960)

New Juke-Box Hits (1961)

Chuck Berry Twist (1962)

Chuck Berry's Greatest Hits (1964)

Two Great Guitars (zraz z Bo Diddley) (1964)

Fresh Berry's (1965)

From St. Louie to Frisco (1968)

Back Home (1970)

San Francisco Dues (1971)

The London Chuck Berry Sessions (1972)

St. Louie to Frisco to Memphis (1972)

Johnny B. Goode (1972)

Bio (1973)

Sweet Little Rock and Roller (1973)

Wild Berrys (1974)

Flashback (1974)

Chuck and His Friends (1974)

Chuck Berry (1975)

Rock It (1979)

Alive and Rockin' (1981)

Toronto Rock 'N' Roll Revival 1969 Vol. II (1982)

Toronto Rock 'N' Roll Revival 1969 Vol. III (1982)

"Retro Rock" - Chuck Berry - Broadcast Week (1982)

Reelin' and Rockin' (1982)

Chuck Berry (1982)

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz że...

Fińscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umożliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dość że nie posiadają prawdziwej gitary, to jeszcze nie muszą być utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach służy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji największa liczba gitarzystów grających równocześnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten został pobity przez 1572 gitarzystów grających na wrocławskim Rynku. Poprzedni rekord należał do 1555 gitarzystów amerykańskich.