Gitarzyści

Dave Murray

Kurt Cobain

Dave Murray - (ur. 23 grudnia 1956 w Londynie, Anglia) – gitarzysta heavy metalowego zespołu Iron Maiden. Pochodzi z Edmonton we wschodnim Londynie. Razem ze Steve'm Harrisem są jedynymi, od założenia w 1975 r. Iron Maiden, członkami ten grupy. Ich nagrania znajdują się na każdym albumie zespołu. Jednak nie jest zgodne z prawdą stwierdznie, jakoby Dave był w Iron Maiden nieprzerwanie od owego 1975 roku. Niedługo po przyłączeniu się do zespołu, Murray został na pół roku wyrzucony, ale o tym później. Jego ojciec był z pochodzenia w połowie Szkotem i Irlandczykiem. Podobnie jak, urodzony w tym samym roku, Steve Harris, jako chłopiec był fanatykiem piłki nożnej (kibicował Tottenham Hotspur, podczas gdy Harris jest prawdopodobnie najbardziej znanym na świecie fanem West Ham United) oraz zapalonym miłośnikiem krykieta.

Jego rodzina była biedna - niepełnosprawny ojciec, matka pracująca na pół etatu jako sprzątaczka. Dave nie był w stanie był znaleźć sobie miejsca w żadnej ze szkolnych drużyn futbolowych. Wg jego obliczeń, uczył się w szesnastu różnych szkołach do momentu w którym, w wieku 16 lat, wyprowadził się. W wieku 15 lat poznał Adriana Smitha, z ktorym później spotkał się w Iron Maiden. Dave grał na gitarze, a Adrian śpiewał. Dopiero później, dzięki namowom Dave'a, Smith kupił od niego gitarę i nauczył się grać. W czasie, gdy Dave grał z Maiden, Adrian założył własny zespół - Urchin, z którym początkowo przez jakiś czas grał również Murray. Z powodu nieporozumień z byłym wokalistą Ironów, Dennisem Wilcockiem (skłócenie Dennisa i Daveya przez Boba Sawyera, owczesnego drugiego gitarzystę), Dave został na krótko wyrzucony z zespołu (na samym początku ich kariery) i przyłączył się do Urchin. Jednak wkrótce powrocił do Maiden, gdzie gra do dzisiaj.

Dyskografia

Iron Maiden (1980) - studyjna

Killers (1981)- studyjna

The Number of the Beast (1982)- studyjna

Piece of Mind (1983) - studyjna

Powerslave (1984)- studyjna

Live After Death (1985) - koncertowa

Somewhere In Time (1986)- studyjna

Seventh Son of a Seventh Son (1988)- studujna

No Prayer for the Dying (1990)- studyjna

Fear of the Dark (1992)- studyjna

The X Factor (1995)- studyjna

Virtual XI (1998)- studyjna

Brave New World (2000)- studyjna

Rock in Rio (2002)- album z trasy

Dance of Death (2003)- studyjna

Death on the Road (2005)- album z trasy

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz że...

Fińscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umożliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dość że nie posiadają prawdziwej gitary, to jeszcze nie muszą być utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach służy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji największa liczba gitarzystów grających równocześnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten został pobity przez 1572 gitarzystów grających na wrocławskim Rynku. Poprzedni rekord należał do 1555 gitarzystów amerykańskich.