Gitarzyści

Joe Satriani

Joe Satriani

Joe "Satch" Satrianid - (ur. 15 lipca 1956 w Nowym Jorku) - amerykański gitarzysta-wirtuoz (gitara elektryczna), wokalista oraz kompozytor. Zaczął grać na gitarze w wieku 14 lat zainspirowany muzyką Jimi Hendrix'a. Od 1971 roku Satriani był nauczycielem gry na gitarze. Jego uczniami byli m.in.: Steve Vai, David Bryson (Counting Crows), Kirk Hammett (Metallica), Larry LaLonde (Primus), Charlie Hunter oraz wielu innych. W następnych latach grał ze znakomitymi muzykami jazzowymi, co znacznie wpłynęło na jego styl. Byli to m. in. Lennie Tristano i Billy Bauer. W latach '80 Joe Satriani grał koncerty z Mickiem Jaggerem oraz brał udział w wielu sesjach nagraniowych różnych zespołów. W latach '90 na kilka miesięcy zastąpił na koncertach gitarzystę Deep Purple - Ritchiego Blackmore'a. Pierwszy jego solowy album został wydany w 1986 roku i nosił tytuł "Not Of This Earth". Za następne płyty - "Surfing With The Alien", "Dreaming #11", "Flying In A Blue Dream", "The Extremist" - artysta był nominowany do nagrody Grammy. W 1996, Satriani stworzył formację G3. Oprócz niego udział w projekcie brali Steve Vai, Adrian Legg, Eric Johnson, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Kenny Wayne Shepherd i Robert Fripp. Grupa zyskuje popularność bardzo udanymi trasami koncertowymi w Stanach Zjednoczonych i Europie.

Styl gry Joe cechuje doskonała znajomość wszystkich technik gry, w szczególności zaś legato i tappingu. Na szczególną uwagę zasługuje stosowana przez niego w neiktórych utworach technika tappingu "pianistycznego", gdzie palce obu rąk uderzają w struny bezpośrednio na gryfie (kostka staje się zbędna), co pozwala na uzyskanie efektów nieosiągalnych przy tradycyjnej grze. Satriani jest autorem licznych "etiud" wykorzystujących tą technikę ("Midnight" z płyty "Sufing With The Alien", "Day At The Beach" z "Flying In A Blue Dream"). Joe znakomicie operuje systemem tremolo ("wajchą") a także, co najważniejsze,w przeciwieństwie do wielu innych wirtuozów nie ogranicza się do popisów technicznych, ale tworzy piękne, rozbudowane, pomysłowe kompozycje pełne emocji. Satriani jest jednym z najbardziej innowacyjnych i inspirujących gitarzystów naszych czasów. Świadczy o tym wielka liczba muzyków przyznających się do fascynacji jego twórczością. Joe Satriani gra na gitarach marki Ibanez z serii JS oraz wzmacniaczach Peavey JSX. Obie marki produkują specjalne, sygnowane jego nazwiskiem serie produktów.

Dyskografia

1986 - Not of This Earth

1987 - Surfing With the Alien

1988 - Dreaming #11

1989 - Flying in a Blue Dream

1992 - The Extremist

1993 - The Beautiful Guitar

1993 - Time Machine

1995 - Joe Satriani

1997 - G3 Live

1998 - Crystal Planet

2000 - Engines of Creation

2000 - Additional Creations

2001 - Live in San Francisco

2002 - Strange Beautiful Music

2003 - The Electric Joe Satriani: An Anthology

2004 - G3: Rockin' in the Free World

2004 - Is There Love in Space?

2005 - G3: Live In Tokyo

2006 - Super Colossal

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz że...

Fińscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umożliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dość że nie posiadają prawdziwej gitary, to jeszcze nie muszą być utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach służy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji największa liczba gitarzystów grających równocześnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten został pobity przez 1572 gitarzystów grających na wrocławskim Rynku. Poprzedni rekord należał do 1555 gitarzystów amerykańskich.