Gitarzyści

Mark Knopfler

Mark Knopfler

Mark Freuder Knopfler - (ur. 12 sierpnia 1949 w Glasgow), szkocki gitarzysta, kompozytor i wokalista, przed rozpoczęciem kariery muzycznej pracował także jako dziennikarz i wykładowca. Jest najbardziej znany jako lider zespołu Dire Straits, ale grał także z innymi zespołami (przede wszystkim Notting Hillbillies) i artystami (między innymi Chet Atkins, Eric Clapton, Tina Turner, Bob Dylan). Jest także kompozytorem muzyki filmowej do licznych filmów. Jest kawalerem Orderu Imperium Brytyjskiego.Urodził się w Szkocji, w mieście Glasgow, w połowie lat pięćdziesiątych przeprowadził się wraz z rodziną do Newcastle upon Tyne. Na gitarze nauczył się grać jeszcze jako nastolatek, ale został profesjonalnym muzykiem dopiero w latach siedemdziesiątych, po ukończeniu uniwersytetu i kilkuletniej pracy jako dziennikarz. Pomimo że jest leworęczny, Knopfler gra na gitarze praworęcznie, inną charakterystyczną cechą jego subtelnego stylu, a także dość unikalnego brzmienia jest to, że nie używa on kostki, ale zawsze gra palcami. Knopfler najczęściej używa gitar elektrycznych. Jego nazwiskiem sygnowana jest odmiana gitary Fender Stratocaster, również firma Pensa produkuje gitarę MK powstałą w wyniku wpółpracy z Knopflerem. Do tej pory sprzedano ponad 100 milionów płyt nagranych przez Knopflera i grupy, w których występował. Jest żonaty, ma synów bliźniaków (19 lat) i dwie córki (starsza: 8 lat, młodsza 3). Ukończył anglistykę na uniwersytecie w Leeds, ma także honorowy doktorat muzyczny nadany przez Newcastle University. Od wielu lat jest uznawany za jednego z najlepszych gitarzystów w historii rocka.

Artysta dwukrotnie odwiedził Polskę: 10 czerwca 2001 zagrał w warszawskiej Sali Kongresowej, a 6 i 7 maja 2005 wystąpił w katowickim Spodku i na warszawskim Torwarze

Dyskografia

1996 Golden Heart

2000 Sailing to Philadelphia

2002 The Ragpicker's Dream

2004 Shangri-La

2005 One Take Radio Sessions (EP)

2005 Private Investigations - The Very Best of Dire Straits and Mark Knopfler

2006 All the roadrunning

Muzyka Filmowa

1983 Local Hero

1984 Music By Mark Knopfler From The Film Cal

1984 Comfort and Joy

1987 The Princess Bride

1989 Last Exit to Brooklyn

1993 Screenplaying (wybrane utwory z poprzednich ścieżek dźwiękowych)

1998 Wag the Dog

1999 Metroland: Music and Songs from the Film

2002 A Shot at Glory

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz że...

Fińscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umożliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dość że nie posiadają prawdziwej gitary, to jeszcze nie muszą być utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach służy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji największa liczba gitarzystów grających równocześnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten został pobity przez 1572 gitarzystów grających na wrocławskim Rynku. Poprzedni rekord należał do 1555 gitarzystów amerykańskich.