Gitarzyści

Matthias Jabs

Matthias Jabs

Matthias Jabs - (ur. 25 października 1955 r. w Hanowerze) – niemiecki gitarzysta hard rockowy, członek grupy Scorpions. Jabs swoją przygodę z gitarą zaczął w wieku 13 lat. Zafascynowała go gra mistrza gitary – Jimiego Hendrixa. Początkowo uczył się na pamięć utworów Jimmiego, a do jego ulubionych należał "All Along the Watchtower". Matthias na poważnie zaczął myśleć o karierze rockowego gitarzysty i postanowił przyłączyć się do zespołów "Lady" i "Fargo".Gdy w niemieckim zespole Scorpions zwolniło się miejsce po odejściu Michaela Schenkera do brytyjskiej grupy UFO i z rekomendacji młodszego z braci Schenkerów do zespołu dołączył utalentowany, młody gitarzysta – Matthias Jabs, zespół miał w planie wydanie płyty. W nagrywania albumu wzięło udział trzech gitarzystów – Rudolf Schenker, Matthias Jabs oraz wyrzucony z UFO Michael Schenker.

Po wydaniu płyty Lovedrive Jabs na dobre zadomowił się w niemieckim zespole. Brał udział w komponowaniu muzyki do tekstów Klausa Meine oraz w późniejszym czasie sam zaczął pisać słowa niektórych utworów. Z zespołem Scorpions nagrał w sumie 13 płyt.

Matthias Jabs jest gitarzystą typowo zespołowym. Ma ogromny wkład w działalnośc zespołu. Takie utwory jak "Blackout", "No One Like You" czy "The Zoo" są klasykami światowego rocka. Chociaż wspomniany gitarzysta nie jest doskonałym kompozytorem i wirtuozem jak jego poprzednicy – Uli Jon Roth i Michael Schenker – to nie może wstydzić się swojej techniki. Utwory nagrywane z Jabsem cechują się dużą ilością doskonałych alikwotów, pick slidów, legat oraz różnych zabaw systemem tremolo. Solówki w utworach takich jak "Rock You Like a Hurricane", "No One Like You" czy wcześniej wspomnianym "The Zoo" (tu został użyty efekt "talk box") to popisy formatu światowego rocka.

Dyskografia Grupy Scorpions

1972: Lonesome Crow

1974: Fly to the Rainbow

1975: In Trance

1976: Virgin Killer

1977: Taken By Force

1978: Tokyo Tapes – koncertowy (dwupłytowy)

1979: Lovedrive

1980: Animal Magnetism

1982: Blackout

1984: Love at First Sting

1985: World Wide Live – koncertowy

1988: Savage Amusement

1990: Crazy World

1993: Face the Heat

1995: Live Bites – koncertowy

1996: Pure Instinct

1999: Eye to Eye

2000: Moment of Glory – z orkiestrą symfoniczną

2001: Acoustica – koncertowy („bez prądu”)

2004: Unbreakable

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz że...

Fińscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umożliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dość że nie posiadają prawdziwej gitary, to jeszcze nie muszą być utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach służy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji największa liczba gitarzystów grających równocześnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten został pobity przez 1572 gitarzystów grających na wrocławskim Rynku. Poprzedni rekord należał do 1555 gitarzystów amerykańskich.