Gitarzyści

Robert Fripp

Robert Fripp

Robert Fripp - (ur. 16 maja 1946 w Dorset w Anglii) - brytyjski, awangardowy muzyk rockowy grający bardzo wyrafinową odmianę rocka progresywnego, jazz-rocka i niekiedy muzykę elektroniczną. Fripp jest wirtuozem gitary, lecz gra również na instrumentach klawiszowych, między innymi na melotronie. Jego gra na gitarze oparta jest na wspaniałej technice i charakteryzuje się wielką starannością. Robert Fripp najbardziej znany jest z długoletnich występów z progresywną grupą King Crimson. Aczkolwiek sam nie uważa się za lidera tej grupy, powszechnie jest za niego uznawany, będąc jedynym jej stałym członkiem i nadając jej główny kierunek artystyczny. Nagrywa też płyty solowe oraz uczestniczy w nagraniach lub współpracując z takimi znanymi artystami jak: David Sylvian, Andy Summers, Brian Eno, John Cale, Sunday All over the World, The Robert Fripp String Quartet, League of Gentlemen, FFWD, Toyah Wilcox, Peter Hammill, Joe Satriani i innymi.

Jest twórcą szkoły gry na gitarze "Guitar Craft", ze swoimi studentami nagrał szereg albumów. Jest także pomysłodawcą i animatorem cyklu projektów muzycznych ProjeKCts, w którym uczestniczyli inni muzycy grupy King Crimson. Znany jest także ze współpracy z Davidem Bowie. Nie ma wprawdzie żadnej płyty podpisanej "David Bowie & Robert Fripp", jednak na płycie Bowiego "Scary Monsters And Super Creeps" większość piosenek jest współtworzona właśnie przez Frippa. Jego bardzo charakterystyczną lekko zachrypniętą gitarę słychać praktycznie przez cały czas trwania albumu.

Ostatnio Robert Fripp wziął udział w sesji nagraniowej, której efektem są dźwięki pojawiające się na początku i na końcu Windowsa "Vista", znanego także pod roboczym tytułem "Longhorn"

Dyskografia

1973 No Pussyfooting (z Brianem Eno)

1975 Evening Star (z Brianem Eno)

1979 Exposure

1980 God Save the Queen/Under Heavy Manners

1981 League of Gentlemen

1981 Let the Power Fall

1982 I Advance Masked (z Andy Summers)

1984 Bewitched (z Andy Summers)

1985 God Save the King (z The League of Crafty Guitarists)

1986 The League of Crafty Guitarists Live

1991 Show of Hands (z The League of Crafty Guitarists)

1991 Kneeling At The Shrine (jako Sunday All Over the World)

1993 Kings

1993 The First Day (z David Sylvian)

1994 The Bridge Between (z Trey Gunn & California Guitar Trio)

1994 1999 Soundscapes - Live in Argentina

1995 Intergalactic Boogie Express - Live in Europe (z The League of Crafty Guitarists)

1995 A Blessing of Tears - 1995 Soundscapes, Vol. 2 [live]

1995 Radiophonics - 1995 Soundscapes, Vol. 1 [live]

1996 That Which Passes - 1995 Soundscapes, Vol. 3 [live]

1997 November Suite - 1996 Soundscapes

1998 The Gates of Paradise

1998 Lightness - Music for the Marble Palace

1999 The Repercussions of Angelic Behavior (z Bill Rieflin i Trey Gunn)

2000 A Temple in the Clouds (z Jeffreyem Faymanem)

2005 The Equatorial Stars (z Brianem Eno)

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz że...

Fińscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umożliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dość że nie posiadają prawdziwej gitary, to jeszcze nie muszą być utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach służy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji największa liczba gitarzystów grających równocześnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten został pobity przez 1572 gitarzystów grających na wrocławskim Rynku. Poprzedni rekord należał do 1555 gitarzystów amerykańskich.