Gitarzyści

Roy Harper

Roy Harper

Roy Harper (urodzony 12 czerwca 1941) - brytyjski muzyk rockowy i folkowy, wokalista, gitarzysta, aktor, autor bardzo osobistych, poetyckich tekstów. Uznawany jest za jednego z największych wirtuozów gitary akustycznej. Harper obok swej intensywnej kariery solowej współpracował z wieloma czołowymi grupami i artystami rockowymi. Śpiewał w utworze Have a Cigar i zagrał solo na gitarze akustycznej w balladzie Wish You Were Here grupy Pink Floyd z płyty o tym samym tytule. Nagrywał także z grupą Nice, Alanem Parsonsem, Davidem Bedfordem, Johnem Paulem Jonesem, Jimmy'm Page'em i innymi. W 1972 Roy Harper zagrał rolę muzyka rockowego w dramacie społecznym Johna MacKenzie Made ("Dziewczyna szuka szczęścia"). Choć Roy Harper zdobył rzeszę kultowych fanów, nigdy nie osiągnął olbrzymiej popularności. Był natomaist bardzo ceniony w środowisku muzycznym. Dowodem tego może być trybut dla niego, jakim było umieszczenie na trzecim albumie grupy Led Zeppelin utworu Hats off to (Roy) Harper ("Czapki z głów przez Harperem").

Dyskografia

1966 Sophisticated Beggar

1967 Come out Fighting Ghengis Smith

1969 Folkjokeopus

1970 Flat Baroque and Berserk

1971 Stormcock

1973 Lifemask

1974 Valentine

1974 Flashes From the Archives of Oblivion [live]

1975 HQ

1977 When an Old Cricketer Leaves the Crease

1977 One of Those Days in England

1978 Commercial Break

1980 The Unknown Soldier

1981 Work of Heart

1985 Whatever Happened to Jugula

1985 Born in Captivity

1986 In Between Every Line [live]

1988 Decendants of Smith

1988 Loony on the Bus

1990 Once

1992 Death or Glory?

1994 Garden of Uranium

1994 Unhinged

1995 Burn the World

1996 Live at Les Cousins

1997 Return of the Sophisticated Beggar

1997 The BBC Tapes, Vol. 1 - 1969-1973 S

1997 The BBC Tapes, Vol. 2 - In Concert 1974 [live]

1997 The BBC Tapes, Vol. 3 - 1974

1997 The BBC Tapes, Vol. 4 - In Concert 1975

1997 The BBC Tapes, Vol. 5 - 1975-1978

1997 The BBC Tapes, Vol. 6 - [live]

1998 The Dream Society

1998 Bullinamingvase

2001 The Green Man

2001 Royal Festival Hall Live 2001

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz że...

Fińscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umożliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dość że nie posiadają prawdziwej gitary, to jeszcze nie muszą być utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach służy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji największa liczba gitarzystów grających równocześnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten został pobity przez 1572 gitarzystów grających na wrocławskim Rynku. Poprzedni rekord należał do 1555 gitarzystów amerykańskich.