Gitarzyści

Zakk Wylde

Zakk Wylde

Zakk Wylde - Zakk Wylde, właściwie Jeffrey Philip Wielandt, (urodzony 14 stycznia 1967 w Bayonee) - amerykański gitarzysta i wokalista. Dorastał w miejscowości Jackson w stanie New Jersey w USA. 20 maja 1987 roku, po udanym przesłuchaniu, Zakk Wylde dołączył do zespołu Ozzy'ego Osbourne'a, byłego wokalisty Black Sabbath. W 1990 zespół nagrał płytę No More Tears, uchodzącą za klasyk wśród muzyki heavy metalowej. Kolejny album, wydany w 1993 roku, zatytułowany Live and Loud, potwierdził kunszt gitarowy Zakka Wylde'a. W tym samym roku Ozzy Osbourne ogłosił zakończenie swojej kariery. Zakk Wylde zdecydował się na założenie własnego zespołu Pride and Glory . W 1994 został wydany album, którego tytuł brzmiał po prostu Pride and Glory. Rok później Ozzy Osbourne powrócił na scenę, a Zakk Wylde ponownie dołączył do jego zespołu. Jedyny solowy album artysty został wydany w 1996 roku i nosi tytuł Book of Shadows. W 1998 roku Zakk założył własny zespół Black Label Society, w którym gra równolegle z zespołem Ozzy'ego Osbourne'a. Zakk ma żonę, Barbaranne Marie, i troje dzieci: synów Johna i Jesse'a oraz córkę Hayley Rae

Dyskografia

1988 Zakk Wylde: Demo Tape for Ozzy Osbourne

1988 Ozzy Osbourne: No Rest For The Wicked

1989 Ozzy Osbourne: Just Say Ozzy

1990 Ozzy Osbourne: No More Tears

1993 Ozzy Osbourne: Live & Loud

1994 Pride & Glory: Pride & Glory

1995 Ozzy Osbourne: Ozzmosis

1996 Zakk Wylde: Book Of Shadows

1997 Ozzy Osbourne: The Ozzman Cometh

1999 Black Label Society: Sonic Brew

2000 Black Label Society: Stronger Than Death

2001 Black Label Society: Alcohol Fueled Brewtality Live +5

2001 Ozzy Osbourne: Down To Earth

2002 Black Label Society: 1919 Eternal

2002 Ozzy Osbourne: Live At Budokan

2003 Black Label Society: The Blessed Hellride

2003 Black Label Society: Boozed Broozed & Broken Boned DVD

2004 Black Label Society: Hangover Music Vol. VI

2005 Black Label Society: Mafia

Wybierz Gitarzystę

Wybierz Gitarę

Gitara Akustyczna Gitara Elektryczna Gitara Basowa Gitara typup Gibson Gitara Hawajska

Links

Site ArrowL Pluginy VST

Site ArrowL Pianino

Site ArrowL Kontrabas

Site ArrowL Karaoke.xmc.pl

Site ArrowL Guitar Center

Site ArrowL Pliki Karaoke

Gitara

Gitara

Software

Czy wiesz że...

Fińscy naukowcy z Politechniki w Helsinkach zaprezentowali prototyp wirtualnej gitary o nazwie Air Guitar. System umożliwia "granie w powietrzu" dowolnych akordów osobom, które nie dość że nie posiadają prawdziwej gitary, to jeszcze nie muszą być utalentowane muzycznie.

link : Air Guitar

Utwór Hey Joe w wykonaniu na wielu instrumentach służy m.in. podczas prób bicia rekordu Guinnessa w konkurencji największa liczba gitarzystów grających równocześnie ten sam utwór. 1 maja 2006 rekord ten został pobity przez 1572 gitarzystów grających na wrocławskim Rynku. Poprzedni rekord należał do 1555 gitarzystów amerykańskich.